Antoni Rita összegyűjtött cikkei, publicisztikái

Kamaszos kíváncsiság

Letöltendő börtönről felfüggesztett fogházra enyhítették az ítéletét kedden annak az öt nyíregyházi fiúnak, akik szexuálisan molesztáltak és közben levideóztak egy magatehetetlen, 14 éves lányt – írta az Index. A bíró indoklása az elkövetőmentegetés

2018. december 27. - A. R.

Nem kell az Egyesült Államokig elmenni egy kis nemierőszak-kultúráért, nekünk is van bőven szegény, meghurcolt erőszaktevőnk és büdös ribanc áldozatunk. Kiss László kapcsán is megtanultuk, hogy az elkövetők tehetséges mivolta olyannyira fontos, hogy arra hivatkozva a büntetés csökkenthető, és a társadalmi következmények megúszhatók. Az áldozat persze sosem áll ígéretes jövő előtt – a bulizó, alkoholt fogyasztó, horribile dictu, táncoló (!) lány biztosan csak egy kis kurva, akinek olyannyira nem számít a jövője, hogy ennek kapcsán még csak feltételezések sem hangzanak el. 

Az áldozatnak csak múltja van, az elkövetőnek meg csak jövője. 

Az áldozat (eleve csak egy nő, és a princípiumát már cseszheti) nyakig mocskos, az elkövetőnek (derék fiatalember) viszont csak ez az egyetlen aprócska folt esett egyébként makulátlan becsületén, az is csak amiatt, mert a büdös lotyó (vagy az anyja, akinek mint tudjuk, rosszulesik, hogy a lánya szeret kefélni) feljelentette, meghurcoltatta. Az áldozatra keresztet vethetünk, egyedül az számít, hogy szegény megbotlott elkövetőnek mi a jó – a Debreceni Ítélőtábla is ettől a részrehajló szemlélettől bűzlik.

De hát a „kislány” sem akarta, hogy a fiúk börtönbe kerüljenek, hangozhat fel az ellenvetés. Nos, én nem tudtam, hogy a bíróság egy bolt, ahol rendeléseket lehet leadni. De ha mégis az, akkor miért teljesíti kevésbé buzgón a „vevő” igényét, ha annak esze ágában sincs a megbocsátás szent, nőies erényét gyakorolni, hanem büntetést kér?

Nyilván ha az áldozat amellett kardoskodna, hogy az erőszaktevőket akasszák fel, nem teljesülne a kívánsága – miért számít akkor bármit is, ha nem kívánja a (súlyos) bűnhődésüket?

Az áldozat nem bíró, a bíróság pedig tudtommal a társadalom nevében ítél, így miért is szokta figyelembe venni, hogy a potenciálisan befolyásolt áldozat milyen büntetést (nem) kér? Az áldozat megbocsátása érv volt Balogh „Vakkomondor” József és a felesége száját bevarró férj ügyében is. Gondolom, ha meghaltak volna, a bíróság, mielőtt börtönbe küldi az elkövetőket, a biztonság kedvéért – hátha megbocsátottak a gyilkosuknak – megidézi a szellemüket.

itelet.jpg

No de azért ezek a gyerekek mégsem voltak annyira erőszakosak, csak kamaszosan kíváncsiak. (Mire? Ha az osztálykiránduláson kilesik a lányokat a zuhanyzóban, akkor lenne esetleg adekvát ez a kifejezés.) És ami a legfontosabb, „jó családból” származnak, jólfésülten, „szép, szürke vagy fekete öltönyben” (és fehér bőrrel) könnyező hozzátartózóik kíséretében jelentek meg a tárgyaláson. Most komolyan a javukra írt a bíróság olyasvalamit, ami nem az ő érdemük? A határozott jövőképen is lehetne vitatkozni, de a „jó család” végképp egy egyéni érdemeken kívül álló tényező. A veleszületett előjogok, úgy tűnik, elfedhetik a jellembeli hiányosságokat. (Hanyadik században is élünk?) Börtön nélkül is nagy esélye van, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, így a bíró. Tegyük fel, hogy ebben gyakorlati szempontból igaza van – de marad a kérdés, hogy ehhez miért kellett az indoklást áldozathibáztatással is megspékelni. Előhozakodnék továbbá azzal az ünneprontó ténnyel, hogy a nőket bántalmazó férfiak egyébként gyakran hasznos, legalábbis elismert tagjai a társadalomnak (csak a közelmúlt napvilágra került eseteiből említhetünk orvost, politikust). Úgyhogy, joggal merül fel a kérdés, hogy kiknek a társadalmáról beszél a tisztelt bíró úr. A férfiuralmon alapuló társadalomnak vitathatatlanul lehet hasznos tagja egy mellesleg erőszaktevő – ám ha azzal a radikális állítással állunk elő, hogy a társadalomba holmi alantas asszonyállatok is beletartoznak, akkor már árnyaltabb lesz a kép.

Az erőszak megítélése nemcsak az egyéni, hanem a társadalmi – az össztársadalmi – következmények szerint is kell, hogy történjen. Márpedig ezeknek a nevetségesen enyhe ítéleteknek az üzenete a társadalom felé, hogy nyugodtan lehet nőket verni, molesztálni, erőszakolni, az nem olyan nagy bűn, csak egy ártalmatlan botlás, gyerekcsíny, amire elég egy kisebb-nagyobb fejmosás.

U. i.: tegnap petíció indult az ügyben eljáró bíró, dr. Balla Lajos alkalmasságának felülvizsgálatáért.

 

Ez a cikk először a Reflektor.hu-n jelent meg 2016.06.16-án.